Indonezyjski tempeh z dipem orzechowym

Tempeh satay

Satay jest daniem najczęściej z grillowanego lub smażonego mięsa podawanego z sosem orzechowym w postaci kawałków mięsa lub szaszłyków. W restauracjach zazwyczaj podaje się go z mięsa drobiowego, ale można również spotkać satay z wieprzowiny, wołowiny czy baraniny. Do marynaty stosuje się różne przyprawy w zależności gdzie jest on przyrządzany. Danie prawdopodobnie pochodzi z Indonezji, ale popularne jest również w Malezji, Tajlandii i reszcie krajów Azji Południowo-Wschodniej. Idealnie pasuje jako przystawka, ale również jako danie główne i jest ono łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przepis ten możecie wykorzystać zarówno do mięsa jak i do tempehu, którego ja użyłem.


Przepis:

Marynata na ok. 150g tempehu (tutaj przepis jak zrobić swój własny tempeh)

  • 15g trawy cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 0,5 ostrej papryczki tajskiej (chilli bird’s eye)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru palmowego (można użyć brązowego cukru)
  • 3g galangalu (wielkości ząbku czosnku)
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 1 łyżka soku z limonki
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Szczypta soli do smaku

Wszystkie składniki rozdrabniamy na mniejsze części i umieszczamy w blenderze lub w moździerzu i ucieramy na gładką masę. Otrzymaną marynatą nacieramy pokrojony w paski tempeh i odstawiamy na minimum 15 min. W tym czasie robimy sos.

Sos orzechowy

  • 100ml mleka kokosowego
  • 10g pasty Massanam curry
  • 0,5 łyżki sosu tamaryndowego
  • 0,5 łyżeczki sosu rybnego
  • 25 g cukru palmowego
  • 50g masła orzechowego

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Gdy sos zacznie nam gęstnieć mieszamy intensywnie aby się nie przypalił i podgrzewamy do czasu otrzymania pożądanej konsystencji. Gdy sos będzie wystarczająco gęsty zestawiamy z palnika i przekładamy do miseczki.

Marynowany tempeh opcjonalnie możemy nadziewać na patyczki od szaszłyków. Następnie w zależności od preferencji możemy przyrządzić tempeh na grillu lub na patelni. Na patelnię dodajemy cienką warstwę oleju i smażymy z obu stron do czasu zrumienienia się.